'

'
'

söndag 22 augusti 2010

Lite Vett & Etikett och om "det onda ögat"...

Det är alltid bra att veta lite om just det land man ska besöka, så här har ni lite "regler" om uppförande. En del självklara och andra kanske konstiga...Men allt handlar ändå om respekt om seder och bruk och tradition.


Kyrkobesök
Man bör inte visa för mycket hud, (alltså ej gå in i bikinis med en sjal över axlarna).
Alltså är det inte speciellt lämpligt att besöka en kyrka eller annan "helig" plats halvnaken,
Skulle du göra det hemma?
Du bör också tända ett ljus, om du stiger in i en grekisk ortodox kyrka, ljuset kan du köpa vid ingången där det vanligtvis finns en bössa att lägga dina pengar i.
En sak som man absolut inte får göra, är att gå bakom eller titta in bakom ikonostasen, utrymmet är endast till för prästerna.
Ikonostas, är en skärmliknande vägg som är täckt med ikoner och som är placerad mellan altaret och församlingen.Vidare om du blir bjuden på något att dricka eller någon sötsak...

Du behöver inte alls tvinga i dig detta, utan tacka (efcharisto), höj glaset och säg skål (yamas).

Du bör täcka munnen med handen om du gäspar eller petar tänderna.

(Kvinnor som röker på gatan anses vara av låg moral.)

Den oförskämdaste gesten är att visa handflatan, gör det inte ens på skämt!

Det "onda ögat"

Tron på det onda ögat är en antik vidskepelse som du kan möta i många kulturer: länderna runt Medelhavet, Arabien, Turkiet, hela vägen till Indien.

Huruvida det onda ögat existerar eller ej är en trosfråga, och att gräla om det tjänar inget till. Många greker är lika övertygade om dess existens som du inte är det.

Det onda ögat är en slags negativ kraft som vi alla mer eller mindre bär inom oss. Om vi stirrar för länge på en person, ett djur eller till och med objekt kan vi skada denne med den onda krafter. Detta sker oftast helt omedvetet, men själva stirrandet i sig kommer många gånger från avund eller beundran, och dina ögon blir det onda ögats kanaler.

Offret får plötsligt huvudvärk eller blir yr i huvudet, snubblar, svimmar, blir sjuk och kan till och med dö, beroende på det onda ögats styrka och offrets mottaglighet.

För att bli av med förbannelsen måste du hitta någon som kan upphäva den. Detta är ofta en kvinna, eftersom denna kunskap traditionellt förs vidare fråm mor till dotter.

Det första hon gör är att kolla om du verkligen har blivit träffad av det onda ögat eller bara har sömnbrist eller är bakfull. För att göra detta häller hon några droppar olivolja i ett glas vatten. Om oljan bildar en liten fläck på ytan kan du andas ut. Ta en aspirin och gå hem. Men om oljan försvinner, löses upp, har du blivit drabbad av det onda ögat.

Nu måste förbannelsen upphävas. Kvinnan läser böner, gör korstecknet på din panna och dina händer med olja och heligt vatten, står tyst och blundar o.s.v. Efter detta mår du bra igen.

Trons makt? Viljemakt? Magi?

För att vara på den säkra sidan kan du skydda dig på olika sätt. Trots att den ortodoxa kyrkan säger att det enda som kan skydda dig är kors och ikoner från kyrkor och kloster, i motsats till souverniraffärer, och sann tro, bär många greker en liten blå sten eller ett blått öga i hals- eller armbandet.
Blått är en beskyddande färg. Om du vill skydda din bil, båt eller hus kan du också hänga vitlök på eller i den-det.
Om du vill ge någon en komplimang kan du avvärja det hela genom att spotta på personen tre gånger. Det kommer inte göra dig populär, men många anser att det fungerar.

Så här kan ett skydd mot det "onda ögat" köpt i en souvenirbutik se ut...

Se hela bilden Så nu kan man förstå varför dörrkarmarna och fönstren oftast är målade i blå färg!